athina lioliouΟνομάζομαι Αθηνά Λιόλιου και ζω στη Ρόδο από το έτος 1999, όταν ήρθα για τις προπτυχιακές σπουδές μου στο Τμήμα Μεσογειακών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μόνο ενθουσιασμός και πρόκληση υπέρμετρου ενδιαφέροντος μπορούσε να χαρακτηρίσει τα χρόνια σπουδών μου στο Τμήμα που με ώθησε σε αφοσίωση της εξερεύνησης της συμπεριφοράς του ανθρώπου σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Η γενικές γνωστικές βάσεις που μου δόθηκαν σε τρία επιστημονικά πεδία των Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Αρχαιολογία, την Γλωσσολογία και τις Διεθνείς Σχέσεις, έθεσαν τις βάσεις για να μπορέσω να αναπτύξω ευρεία αντιληπτική ικανότητα. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών μου σπουδών και με ειδίκευση στην Αρχαιολογία έλαβα από καθηγητές μου συστάσεις, και ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω για αυτό την κ. Μ. Παναγιωτάκη η οποία με συνέστησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ως αξιόπιστο συνεργάτη σε ερευνητικά αρχαιολογικά προγράμματα και με αυτό τον τρόπο μου δόθηκε η αφορμή να γνωρίσει την ποιότητα της δουλειάς μου η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στα Δωδεκάνησα και έτσι άρχισα να εργάζομαι ως αρχαιολόγος σε πολλά έργα της Δωδεκανήσου. Παράλληλα, προχώρησα σε μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Κλασικής Αρχαιολογίας και της Μουσειολογίας στα Πανεπιστήμια της Κρήτης και του Αιγαίου αντίστοιχα.

Επαγγελματικά το παρόν διάστημα, με αρκετά χρόνια εργασίας σε αρχαιολογικά έργα ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και παράλληλα ως διοικητικό προσωπικό υποστηρίζοντας Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, διδάσκω στη Σχολή Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο το αντικείμενο της Κλασικής Αρχαιολογίας και παράλληλα αναζητώντας σε μεγαλύτερο βάθος πεδία που είχα διδαχθεί από τα πρώτα έτη σπουδών μου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών φοιτώ σε προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Νομική Σχολή της Πάφου στην Κύπρο.

Τέλος, είναι εμφανές ότι το Τμήμα Μεσογειακών με τον πλουραλισμό γνώσης σε θέματα υλικής και άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς προσφέρει ακαδημαϊκή ανάσα για τη Δωδεκάνησο και ισχυροποιεί έμπρακτα την παρουσία του ελληνικού κράτους στα ανατολικά όρια της χώρας. Η συμβολή συνεπώς του Τμήματος είναι πολυεπίπεδη και σίγουρα πολύτιμη και είμαι ευγνώμων για το αποτύπωμα που άφησε στην προσωπικότητά μου η φοίτηση σε αυτό.