To Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π.) δημιουργείται ως αντίδραση στην κρίση αλλά και ως απάντηση στην ανάγκη εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης με τον μεσογειακό και τον μεσανατολικό περίγυρο. Το ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π. αποτελεί μια πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται στο «φυσικό» της πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το μοναδικό στα ελληνικά ΑΕΙ με αντικείμενο την Μεσόγειο και η στελέχωσή του γίνεται με την ανάδειξη του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού του ΤΜΣ, δηλαδή με την συμμετοχή του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του ΤΜΣ, φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων αλλά και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π.) θα αναρτά υλικό κάθε δίμηνο και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης, ανάλυσης και σύνθεσης των όσων συμβαίνουν στην περιοχή της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, υποσυστήματα που συνδέονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους, αναπτύσσοντας μία σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων». Πρόκειται για περιοχές με πλούσια Ιστορία, που απετέλεσαν την κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού και τον χώρο ανάπτυξης του. Όμως, η Μεσόγειος και η ευρύτερη Μέση Ανατολή δεν παρουσιάζουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Αντίθετα, συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω της γεωπολιτικής, γεωοικονομικής, γεωστρατηγικής και γεωπολιτισμικής τους σημασίας.

Σήμερα στην Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή απαντώνται όλα τα σύγχρονα προβλήματα, όλες οι προκλήσεις και κάθε είδους δυναμική, που δημιουργούν οι ανοικτές περιφερειακές συγκρούσεις, τα ζητήματα ασφάλειας, τα προβλήματα περιβαλλοντικής ασφάλειας, η δράση των κάθε λογής συστημικών και εξωσυστημικών παραγόντων, οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τα αντιθετικά διακυβεύματα. Ταυτόχρονα αναπτύσσονται σχέσεις συνεργασίας και αντιπαλότητας, ενώ κατά περιόδους οι πολιτισμικές διαφορές οξύνονται και οδηγούν σε έντονες αντιπαραθέσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, ο διάλογος ανάμεσα σε πολιτισμούς και θρησκείες πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο την ανάδειξη των κοινών στοιχείων, ώστε να καταστεί δυνατό το μείζον ζητούμενο μιας ομαλής συνύπαρξης.

Όλα αυτά, και πολλά άλλα ζητήματα ακόμα, είναι απαραίτητο να προσεγγίζονται από τη ελληνική διεθνολογική κοινότητα με τρόπο απαλλαγμένο από τα ευρύτατα διαδεδομένα -αλλά εσφαλμένα- στερεότυπα, που συνήθως χρησιμοποιούνται όταν γίνεται αναφορά στις ζωτικής σημασίας περιοχές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Επιστημονική υπεύθυνη του ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π.

Δρ Βιβή Κεφαλά
Kαθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Μέση Ανατολή
Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π. πατήστε εδώ