Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2023 παρουσιάστηκε στην αίθουσα Τελετών «Κορνήλιος Καστοριάδης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, η Αρχαιολογική Έρευνα Κυμισάλας που διεξάγεται από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Σωτήρης Ντάλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «από το 2006 μέχρι σήμερα το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διενεργεί μια συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην Κυμισάλα της Ρόδου, όπου έχουν εντοπιστεί τα κατάλοιπα ενός αρχαίου Δήμου του νησιού, του Δήμου των Κυμισαλέων. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθώντας τη δουλειά του Μανόλη Στεφανάκη, έχω την αίσθηση πως η έρευνα αυτή είναι και η μοναδική συστηματική αρχαιολογική έρευνα που διενεργείται στο νησί της Ρόδου εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτός ο αρχαίος Δήμος, φαίνεται τελικά πως καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, όση δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο ξεκίνημα της έρευνας πριν από 18 χρόνια». Ευχαρίστησε εκ μέρους του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, όλους τους συντελεστές αυτού του σπουδαίου έργου, και ιδιαίτερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο καθηγητής του Τμήματός μας Μανόλης Στεφανάκης και η αρχαιολόγος Διονυσία Σουρασή που παρουσίασαν το έργο, μας ταξιδέψαν τόσο στο παρελθόν των Κυμισαλέων, όσο και στο μέλλον της περιοχής.

Την έρευνα υποστηρίζει και η Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που μέχρι σήμερα έχει αποτυπώσει πληθώρα αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων.
Από το 2006 και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου δια του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κου Στεφανάκη Μανόλη και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου δια της Δρος Βασιλικής Πατσιαδά διενεργεί συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην Κυμισάλα της Ρόδου, όπου έχουν εντοπιστεί τα κατάλοιπα του αρχαίου Δήμου των Κυμισαλέων.

Ο καθηγητής Μανόλης Στεφανάκης παρουσίασε εκτενώς την περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, την επιφανειακή έρευνα και τη συστηματική ανασκαφή που λαμβάνει χώρα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την κατανομή των αρχαιολογικών θέσεων στον χώρο, σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η χωροταξική ανάπτυξη του Δήμου των Κυμισαλέων και η οικονομία του κατά την αρχαιότητα.

Καθώς η περιοχή της Κυμισάλας δεν παρουσιάζει όμως μόνο τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά έχει και ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική αξία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν στη σύναψη μιας πολύ σημαντικής προγραμματικής σύμβασης με χρηματοδότη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να δημιουργήθούν κάποιες βασικές υποδομές για τον εκτεταμένο αυτόν αρχαιολογικό χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και η οποία αφορά στην χάραξη, συντήρηση και διάνοιξη αρχαιολογικού μονοπατιού, το οποίο διασυνδέει σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, την διαμόρφωση του χώρου της νεκρόπολης και τον καθαρισμό των τειχών της ακρόπολης περιμετρικά και σε ζώνη 4 μέτρων εξωτερικά και εσωτερικά του τείχους.

Οι εργασίες που προβλέπονταν στην προγραμματική σύμβαση ολοκληρώθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου, και ως εκ τούτου ανακοινώθηκε επισήμως για πρώτη φορά ότι αποδόθηκαν πλέον στην τοπική κοινωνία οι πρώτες ολοκληρωμένες περιπατητικές διαδρομές και οι πρώτους επισκέψιμους αρχαιολογικούς πυρήνες, με την ανάλογη αρχαιολογική σήμανση, απαραίτητες υποδομές για την αειφορική αξιοποίηση της περιοχής στο εγγύς μέλλον.