Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Δελφοί του Rodos Palace Hotel η επετειακή εθνική εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW), ο οποίος βραβεύθηκε με το Nobel Ειρήνης 2013 για τις δραστηριότητες του για την καταστροφή των χημικών όπλων παγκοσμίως.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Αποβλήτων του Τμήματος Περιβάλλοντος, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε

  • Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του OPCW Πρέσβυ κ. Ahmet UZUMCU από την έδρα του Οργανισμού στη Χάγη
  • Χαιρετισμό-Ομιλία από τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey R. PYATT
  • Ομιλία του Προέδρου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών Καθηγητή Ιωάννη Α. Σεϊμένη, Γραμματέα της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων
  • Παρουσίαση δραστηριοτήτων και επιθεωρήσεων του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της 20ετίας

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος:

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey Pyatt, o Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο εντεταλμένος εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος, ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου Ταξίαρχος Γεώργιος Γεωργακάκος, Στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, πολυμελής Αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και Σύνεδροι του Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνεδρίου Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτριο Λέκκα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.