ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ  Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το τρίτο σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν, η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή & Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για το Γ’ Κύκλο Σεμιναρίων με θέμα: «Ασφάλεια και συνεργασία στη Μεσόγειο & στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν οι τρεις φορείς και  συντονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών  Σωτήρης Ντάλης.

Το τρίτο σεμινάριο είχε  θέμα :

Σύγχρονες προκλήσεις και εντάσεις στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.  Ο ρόλος του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας στην αντιμετώπιση τους, με εισηγήτρια την κα Μαρία Τελαλιάν που είναι από το 2020 μέχρι σήμερα Νομικός Σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργώ για θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου καθώς και από το 2022  Επίτιμος Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Η κα Τελαλιάν έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Διαπραγματεύσεων από την 35χρονη σταδιοδρομία της στο Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, ως Προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης η οποία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Δράσεις, ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στα Δωδεκάνησα», με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε η κα Βάνα Αγγελοπουλου Μανωλάκη, Δ/νουσα Σύμβουλος του Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου και ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών καθηγητής Γιάννης Σεϊμένης.

Είχαν προηγηθεί τα σεμινάρια με τον πρέσβη επί τιμή και πρώην Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών κο Γεώργιο Σαββαϊδη και την πρέσβη επί τιμή κα Κατερίνα Μπούρα. 

Τα σεμινάρια  παρακολούθησαν προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί φοιτητές, ερευνητές, στελέχη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, νομικοί, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι.