Ντάλης ΣωτήριοςΟ Σωτήρης Ντάλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και διδάσκει από το 2009 διεθνείς σχέσεις -διεθνή πολιτική και ευρωπαϊκή ενοποίηση στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει τόσο στο Προπτυχιακό όσο και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΤΜΣ. Δίδαξε για πέντε χρόνια ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης διδάξει στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου , στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι εταίρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 1996 έως το 2003 και επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2003 έως το 2015.

Από το 2013 συντονίζει στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική στο πλαίσιο της οποίας εκδίδει την εξαμηνιαία έκδοση, «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος».

Είναι διευθυντής της τετραμηνιαίας ακαδημαϊκής επιθεώρησης Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική . Διευθύνει επίσης τη σειρά «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (εκδόσεις Παπαζήση) και διευθυντής έκδοσης του μηνιαίου Διπλωματικού Ταχυδρόμου (www.lecourrierdiplomatique.eu)

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με μονογραφίες και επιμέλειες συλλογικών τόμων. Μεταξύ των οποίων είναι και τα παρακάτω:

-Mare Nostrum. Μετατοπίσεις ισχύος στον γεωπολιτικό χάρτη της Μεσογείου (εισαγωγή-επιμέλεια), Παπαζήσης 2020.
-Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση , η Ελλάδα και ο Κόσμος. 60 χρόνια από τις Συνθήκες της Ρώμης 1957-2017 (Επιμέλεια), Παπαζήσης 2018
-Η «Δύσκολη» Ευρώπη. Σε αναζήτηση της νέας Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, Παπαζήσης 2017.
-Από τις Διεθνείς Σχέσεις στη Διεθνή Πολιτική, Παπαζήσης, 2015 ,
-Η ΕΕ και η πολυμερής διαχείριση της παγκοσμιοποίησης, Παπαζήσης, 2014.
-Από την ένταξη στην κρίση. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: 1981-2011 (επιμ.), Παπαζήσης 2012.
-Από τον Μπους στον Ομπάμα. Η διεθνής πολιτική σε έναν κόσμο που αλλάζει (επιμ.), Παπαζήσης 2010.