Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας & Προληπτικής Συντήρησης

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα το ΕΠΑ έχει προσφέρει ένα σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου βοηθώντας τους φοιτητές να αποκτήσουν εξοικείωση με τις σύγχρονες τάσεις της Αρχαιολογίας και να επιλέξουν απασχόληση σε νέους τομείς έρευνας. Το εργαστήριο ήταν ιδέα του καθηγητή Ιωαάννη Λυριντζή, 1ος νεοεκλεγής καθηγητής στο ΤΜΣ το 1999, και του νεοεκλεγέντος καθηγητή Αδαμάντιου Σάμψων, ο οποίος διετέλεσε μέχρι το 2011 διευθυντής του ΕΠΑ. Στην συνέχεια, και ως και το 2017, διευθυντής είναι ο Καθ Ι. Λυριντζής. Ο Καθ Σαμψων ξεκίνησε να οργανώνει το εργαστήριο, έχοντας συνεργάτες την κ. Νίκη Δριβαλιάρη και την κ. Φραγκίσκα Μεγαλούδη, με κάποιες συλλογές οστών, υλικό ιζημάτων από σπήλαια, φωτογραφικό υλικό, και τέλος προμηθεύτηκε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ στερεομικροσκόπιο. Στην συνέχεια η Δρ Δριβαλιάρη εμπλούτισε τις συλλογές. Για πολλά χρόνια το ΕΠΑ του ΤΜΣ ήταν το μοναδικό εργαστήριο Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα.

Στο ΕΠΑ κατά τη διάρκεια των 16 ετών λειτουργίας οι φοιτητές της Κατεύθυνσης Αρχαιολογίας του ΤΜΣ διδάχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες με συμβάσεις του Ν. 407, ενώ στο 4ο έτος των σπουδών τους, κάνουν πρακτική εξάσκηση.

Το ΕΠΑ διαθέτει κάποιες συγκριτικές συλλογές απανθρακωμένων σπόρων, οστών ζώων, ψαριών, ανθρώπινων οστών και οστρέων. Επίσης ένα άλλο χρήσιμο συγκριτικό υλικό αποτελεί το περιβαλλοντικό ανασκαφικό υλικό προϊστορικών θέσεων αποτελούμενο από σπόρους και οστά ζώων και υπόλοιπα κόσκινου που περιείχαν οστά και λέπια ψαριών, μικροπανίδα και θραύσματα λίθινων τέχνεργων. Σημαντική επίσης είναι η μικρή αρχαιολογική συλλογή επιλεγμένων θραυσμάτων κεραμικής και λιθοτεχνίας από τις ανασκαφές και άλλες έρευνες του ΤΜΣ. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επεξεργάζονται τα δείγματα αυτά βλέποντάς τα σε στερεοσκόπιο, αποκτώντας τη γνώση που είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σε ανασκαφές.

To ΕΠΑ έχει άμεση συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας ως προς τη δειγματοληψία, τις αναλύσεις υλικών και τις χρονολογήσεις.

Η κάθε δημοσίευση & ερευνητική δραστηριότητα προϋποθέτει έγκριση από το Διευθυντή του Εργαστηρίου.

Η σελίδα επικαιροποιείται συνεχώς.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα του ΕΠΑ
Προσφερόμενα μαθήματα Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας στο ΤΜΣ
Επιστημονική ομάδα του ΕΠΑ
Projects σε προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου
Δημοσιεύσεις

 

Επικοινωνία

Καθ. Ιωάννης Λυριτζής
Διευθυντής

Εργαστήριο Αρχαιομετρίας

Κτίριο Κλεόβουλος
Τμ. Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημοκρατίας 1
85132, Ρόδος
Τηλ. 22410 99320
Φαξ. 22410 99320
Ηλεκτρονική διεύθυνση: liritzis@rhodes.aegean.gr

Δρ. Ασημίνα Βαφειάδου
ΕΤΕΠΕργαστήριο Αρχαιομετρίας
Κτίριο Κλεόβουλος
Τμ. Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημοκρατίας 1
85132, Ρόδος
Τηλ. 22410 99385-6
Φαξ. 22410 99320
Ηλεκτρονική διεύθυνση: vafiadou@rhodes.aegean.gr
Μαρία Μπράτιτση
Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Msc (Υποψήφια Διδάκτωρ)Εργαστήριο Αρχαιομετρίας
Κτίριο Κλεόβουλος
Τμ. Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημοκρατίας 1
85132, Ρόδος
Τηλ. 22410 99385-6
Φαξ. 22410 99320
Ηλεκτρονική διεύθυνση: m.bratitsi@aegean.gr

 

 

Δείτε εδώ το ΦΕΚ του Εργαστηρίου εδώ