Η Κατερίνα Θ. Φραντζή είναι Καθηγήτρια Πληροφορικής – Κατασκευής, Επεξεργασίας και Εφαρμογών Σωμάτων Κειμένων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πληροφορικής του ίδιου Τμήματος και Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ανάλυση και διδασκαλία πρώτης και δεύτερης/ξένης γλώσσας» του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ακαδημαϊκά και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος «Το Σκάκι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΤΜΣ για τέσσερα χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Αύγουστο του 2022.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κέρδισε κρατική υποτροφία για έρευνα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα με υποτροφία από το Computing and Mathematics Department του Manchester Metropolitan University σε συνεργασία με το Centre for Computational Linguistics, University of Manchester Institute of Science and Technology, Manchester, Μεγάλη Βρετανία. Ήταν Επισκέπτρια Επιστημονική Ερευνήτρια στο Department of Information Science, Faculty of Science, University of Tokyo, Τόκυο, Ιαπωνία. Για τη διδακτορική της διατριβή, έχει βραβευτεί από το International Information Centre for Terminology, INFOTERM, με το «Certificate for Outstanding Achievement in Applied Research and Development in the Field of Terminology».
Έχει εργαστεί ως Λέκτορας μερικής απασχόλησης και Επιστημονική Ερευνήτρια στο Computing and Mathematics Department του Manchester Metropolitan University, ως Επιστημονική Ερευνήτρια στο Centre for Computational Linguistics, University of Manchester Institute of Science and Technology, Μεγάλη Βρετανία και ως Επισκέπτρια Επιστημονική Ερευνήτρια στη Nippon Telegraph and Telephone Corporation (ΝΤΤ) στο Communication Science Department, Research and Development, Yokosuka, Ιαπωνία.

Μεταξύ των ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι οι Ψηφιακοί Γλωσσικοί Πόροι, η Κατασκευή, Επεξεργασία και Εφαρμογές Σωμάτων Κειμένων στη Γλωσσολογία, στη Διδασκαλία της Γλώσσας, στη Φιλολογία, στον Πολιτικό και Δικανικό Λόγο, στις Επιστήμες της Επικοινωνίας, στις Αρχαιογνωστικές Επιστήμες, στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες γενικότερα. Έχει διδάξει σύγχρονα, διεπιστημονικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, επιβλέψει καινοτόμες Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες, Διδακτορικές Διατριβές και Μεταδιδακτορικές Έρευνες, συγγράψει επιστημονικά άρθρα και συμμετάσχει ως Επιστημονικά/Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη σε αριθμό διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων το CLARIN:EL, της Πράξης ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ «Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Τέχνες και Επιστήμες και για την Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία», ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ/CLARIN:EL (Επιστημονικά Υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΣΠΑ), https://apollonis-infrastructure.gr/ & https://www.clarin.gr/. Είναι η δημιουργός της C-value μεθόδου για την αυτόματη αναγνώριση όρων και συμφράσεων, η οποία έχει εφαρμοστεί διεθνώς σε ποικιλία ερευνών και ποικιλία γλωσσών (1400+ ετεροαναφορές). Είναι μέλος της MENSA INTERNATIONAL από το 1988 (score: 152/160).