Κεφαλά ΒιβήH Βιβή Κεφαλά είναι Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Γαλλία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Κοινωνιολογία (Diplome d’Etudes Approfondies, DEA) στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Université de Paris X), καθώς επίσης και μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Παντεόν – Ασσάς (Université de Paris II, Pantheon – Assas) και είναι διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου. Επίσης, παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Βέλγιο (1989), στο Université de Louvain La-Neuve.

Διετέλεσε Ειδική Μεταπτυχιακή Υπότροφος στον τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (1985 – 1989) και μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, όπως επίσης και των: Association française de science politique, International Studies Association, European International Studies Association. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του φοιτητικού Συνεδρίου Mare Nostrum, καθώς και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής Πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ).

Έχει συγγράψει μελέτες, που εντάχθηκαν σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σχετικά με τα πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ στην Μέση Ανατολή, το Παλαιστινιακό πρόβλημα, τον Λίβανο, το Ζήτημα του Ιράκ, την τουρκική πολιτική στην Μέση Ανατολή, τον αραβο-περσικό Κόλπο, το πολιτικό Ισλάμ αλλά και σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια. Άρθρα της και συνεισφορές της σε συλλογικά έργα έχουν δημοσιευθεί κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Hellenic Studies/ Etudes Helléniques, Middle East Forum κ.ά.

Στα βιβλία/μονογραφίες της περιλαμβάνονται:

  • Βιβή Κεφαλά, Διεθνής πολιτική στην Μέση Ανατολή και ανεπίλυτες συγκρούσεις: Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιράκ, Συρία. Σιδέρης, Αθήνα, 2021.
  • Vivi Kefala, L’évolution de la Question libanaise. Les facteurs déterminants. L’Harmattan, Paris, 2011,
  • Βιβή Κεφαλά, Βόρεια Αφρική: εσωτερική πολιτική, περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις. Παπαζήσης, Αθήνα, 2015.
  • Βιβή Κεφαλά – Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Ιράν: πολιτική, οικονομία και διεθνείς σχέσεις. Παπαζήσης, Αθήνα, 2014,
  • Γιαλλουρίδης Χριστόδουλος, Κόσοβο: η εικόνα του πολέμου και η μετά-Μιλόσεβιτς εποχή. Σιδέρης, Αθήνα, 2001.