Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Αρχαιολογίας & Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον εσωτερικό αύλειο χώρο στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους/ες όσοι/ες παραβρέθηκαν στην τελετή και ιδιαίτερα ευχαριστεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου καθώς και τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, αν. καθηγητής Σωτήριος Ντάλης. Η παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του τιμωμένου έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Εμμανουήλ Στεφανάκη.

Ακολούθησαν: 

– Ανάγνωση του Ψηφίσματος της Συνέλευσης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Σωτήριο Ντάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή 

– Αναγόρευση και ανάγνωση του κειμένου της Αναγόρευσης από την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη 

– Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη 

– Επίδοση της Αναγόρευσης από την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη 

– Επίδοση του Ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Καθηγητή Ιωάννη Σεϊμένη 

– Επίδοση του Επίτιμου Διδακτορικού Τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Σωτήριο Ντάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή 

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον Επίτιμο Διδάκτορα Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Σωτήριος Ντάλης, το Τμήμα υποδέχθηκε έναν πολυσχιδή, βαθυστόχαστο, συστηματικό και ακούραστο θεράποντα της αρχαιολογικής επιστήμης. Μιας ζωντανής επιστήμης που μας επιτρέπει να μελετήσουμε τα υλικά κατάλοιπα των ανθρώπινων κοινωνιών του παρελθόντος. Έναν χαλκέντερο ερευνητή και συγγραφέα, μια πολυγραφότατη και επιδραστική προσωπικότητα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας.

Ο Νικόλαος Σταμπολίδης έχει μια εντυπωσιακή, μακράς διάρκειας και μάλιστα συνεχώς εντεινόμενη επιστημονική παρουσία που αυτοτελώς αρκεί προκειμένου επαξίως να τιμηθεί αναγορευόμενος επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Τον ευχαριστούμε που αποδέχθηκε την πρότασή μας και τον καλωσορίζουμε στη μεγάλη οικογένεια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.