Μια νέα ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του the College of History & Culture and Dept. of Geographic Sciences, Faculty of the Environment & Planning of the University of Henan, ξεκίνησε το 2018 προκειμένου να ενισχύσει την εκπαιδευτική και ερευνητική δράση και των δύο πλευρών. Ιδρύθηκε το Ερευνητικό Κέντρο Πολιτισμών του Κίτρινου Ποταμού. Συντονιστής από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών είναι ο Καθηγητής Ιωάννης Λυριντζής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και Eργαστηρίου Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας, ενώ από το College of History & Culture, Dept. of Geographic Sciences, Faculty of the Environment & Planning of the University of Henan, Collaborative Innovation Center on Yellow River Civilization of Henan Province, Key Research Institute of Yellow River Civilization and Sustainable Development, Division of Archaeology ο Καθηγητής Miao Changhong, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βασικών Ερευνών του Πολιτισμού του Κίτρινου Ποταμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης. Πρόκειται για το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη που διαπραγματεύεται ελληνικινέζικα αρχαιολογικά και όχι μόνον θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το πρόγραμμα συνεργασίας θεσπίστηκε για τα ακόλουθα πεδία σπουδών:
α) ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως το κοινό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κίνα στην αγγλική γλώσσα, όπου προσφέρεται πρακτική εξειδίκευση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, παρέχοντας ευκαιρίες εκμάθησης ελληνικών και κινεζικών αντίστοιχα.
β) ανάπτυξη κοινών ερευνητικών πρότζεκτ, ανταλλαγή δημοσιεύσεων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού. Συγκεκριμένα:
- η ίδρυση του «Κοινού Διεθνούς Ερευνητικού Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»,
- η ίδρυση του «Κοινού Κέντρου Σύγκρισης Αρχαίων Κινεζικο-Ελληνικών Πολιτιστικών Μελετών»
- η ίδρυση του «Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού» στο Πανεπιστήμιο Henan και του «Κέντρου για τον Πολιτισμό του Κίτρινου Ποταμού» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
- η ανταλλαγή προσκλήσεων προς τους μελετητές για διαλέξεις, συνομιλίες και ανταλλαγή εμπειριών
- η ανταλλαγή πληροφοριών σε τομείς ενδιαφέροντος και στα δύο θεσμικά όργανα,
γ) παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή ή/και συν-διοργάνωση διαπιστευμένων θερινών σχολείων, συν-εποπτεία φοιτητών, αποδοχή και διευκόλυνση μεταδιδακτορικών υποτρόφων, εκπαίδευση στην πολιτισμική διαχείριση ερευνητών, μεταδιδακτορικών ερευνητών, υποψήφιων διδακτόρων, μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητών. Ανταλλαγή μελών ΔΕΠ και φοιτητών για σπουδές, διδασκαλία και έρευνα.
δ) διοργάνωση κοινών διεθνών συνεδρίων που αφορούν στη σύγκριση πολιτισμών Κίνας-Ελλάδας, τον ιστορικό άξονας αρχαίων πολιτισμών Ανατολής-Δύσης στο εμπόριο, την ιστορία, την αρχαιολογία, την τεχνολογία, την επικοινωνία. ανταλλαγή προσκλήσεων σε μελετητές για συμμετοχή σε συνέδρια και συμπόσια. Ηδη το 1ο Διεθνές Ελληνο-Κινέζικο Συνέδριο στο Περιβάλλον και Πολιτισμό πραγματοποιήθηκε στο Καιφεγκ του Παν/μιου Χεναν τον Ιουνιο 2019. Το 2ο Προγραμματιζεται το 2020 στην Ροδο.
ε) διοργάνωση κοινών εργαστηρίων ή άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, όπως η προηγμένη χρονολόγηση πέτρινων εργαλείων · περιβαλλοντική αρχαιολογία και βιωσιμότητα · νέες ψηφιακές τεχνολογίες στον πολιτιστικό τουρισμό και στα μουσεία · αστρονομικές προοπτικές και επιρροή στους αρχαίους πολιτισμούς: της Ελλάδας και της Κίνας.
Η συνεργασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη με ήδη δημοσιευμένα άρθρα και παρουσία κινεζων φοιτητών στην Ρόδο οι οποίοι συνεποπτευονται από καθηγητές του ΤΜΣ για ένα έτος, και συνεπίβλεψη Έλληνα υποψηφίου διδάκτορα (Κος Αλέξανδρος Βεστρα) στο Παν/μιο Henan.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ε.Κ.Π.Κ.Π.
Καθ. Ιωάννης Λυριντζής
(www.liritzis.eu;
li******@rh****.gr
)
Καθηγητής Αρχαιομετρίας-Φυσικών Επιστημών
Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ιστοσελίδα https://huaxiahellas.com/