Αρχαιολογική Έρευνα Κυμισάλας
Περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου, σε έναν τόπο με άγριο, ημιορεινό χαρακτήρα και πυκνό δάσος πεύκης, κείτονται τα κατάλοιπα ενός ελάχιστα γνωστού μέχρι σήμερα αρχαίου Δήμου της Ρόδου (εικ. 1), του Δήμου των Κυμισαλέων, που υπαγόταν διοικητικά στην άλλοτε κραταιή Κάμιρο.
Ο Δήμος των Κυμισαλέων βρίσκεται σε μια περιοχή που σήμερα εμπίπτει στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου και η επικράτειά του μοιράζεται ανάμεσα στις παράκτιες εκτάσεις των δημοτικών διαμερισμάτων Μονολίθου και Σιαννών. Η διατήρηση του τοπωνυμίου «Κυμισάλα» στην περιοχή αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της συνέχειας που υπήρξε στον τόπο από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η εντοπιότητά του επιβεβαιώνεται από τις επιτύμβιες στήλες επιφανών ανδρών που τάφηκαν στη νεκρόπολη και τα ονόματά τους συνοδεύονταν από το εθνικό επίθετο «Κυμισαλεύς».
Από το 2006 στην περιοχή διεξάγεται Συστηματική Αρχαιολογική Έρευνα από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, υπό τη διεύθυνση των κ.κ. Μανόλη Ι. Στεφανάκη, Kαθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής και της Αρχαιολόγου Δρος Βασιλικής Πατσιαδά, με σκοπό τον καθαρισμό των εμφανών υπέργειων μνημείων, τον εντοπισμό περισσότερων μνημείων και αρχαιολογικών θέσεων, τη συστηματική ανασκαφή των σημαντικότερων από αυτά και, μεσοπρόθεσμα, την ανάδειξη του χώρου.
Δείτε εδώ την εξέλιξη της έρευνας.
Αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα στον Μυκηναϊκό οικισμό Καστρούλι Δεσφίνας (Δελφοί Φωκίδας) (2016-2021)
Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και του ΠΜΣ Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες εντάσσεται η αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα στον Μυκηναϊκό οικισμό Καστρούλι Δεσφίνας (Δελφοί Φωκίδας). Πρόκειται για 5ετές πρόγραμμα αρχαιολογικής & αρχαιομετρικής έρευνας με την άδεια από το ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού (YΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΕΕΑΕΙ/ 131457/80201/5480/542 21.6.2016) στο Παν/μιο Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ). Ξεκίνησε το 2016 και εκτελείται κάθε καλοκαίρι. Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Παν/μιο Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο, Παν/μιο Brandies Μασαχουσέτη, Παν/μιο Wesleyan Κονέκτικατ) και ερευνητές ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ. Εφαρμόζονται σύγχρονες μεθοδολογίες και νέες τεχνολογίες (Κυβερνοαρχαιολογία, συντήρηση, αρχαιογεωφυσική με γεωραντάρ, ηλεκτρικά και μαγνητικά), Φωτογραμμετρία, Drones / αερόστατο Ηλίου, ψηφιακές απεικονίσεις, φασματοσκοπικές μέθοδοι ανάλυσης, χρονολογήσεις με Φωταύγεια λίθινων υλικών, κεραμικής, με ραδιάνθρακα οργανικής ύλης, παλαιοανθρωπολογία, ισοτοπικές & DNA αναλύσεις οστέινων ευρημάτων (ανθρώπινων, ζωικών), κ.ά., ώστε η όλη διαδικασία εκτελείται με πλέον σύγχρονες ψηφιακές προσεγγίσεις τεκμηρίωσης, καταγραφής, απεικόνισης, επεξεργασίας, σύνθεσης, διάχυσης, δημοσίευσης. Το έργο έχει εκπαιδευτική, ερευνητική και κοινωνική διάσταση. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου & Διευθυντής των αρχαιομετρικών ερευνών: Καθ. Ιωάννης Λυριντζής, Διευθυντής της αρχαιολογικής ανασκαφής: Καθ. Αθανάσιος Σίδερης (για το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών).
Το έργο συνεχίζει ο καθ. Ι. Λυριντζής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας (2021-).
Πληροφορίες:
www.kastrouli.org
Δείτε περισσότερα για την αρχαιογνωστική έρευνα στο Τμήμα.