Η Ευαγγελία Βλάχου είναι Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Γλωσσολογία με έμφαση στις γλώσσες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»). Είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1998, πτυχίο), του τμήματος Γλωσσολογίας του Université Paris 7 (2000, μεταπτυχιακό) και των τμημάτων Γλωσσολογίας των πανεπιστημίων Université Paris-Sorbonne και Utrecht Universiteit (2007, διαπανεπιστημιακό διδακτορικό). Συγχρόνως με τις διδακτορικές της σπουδές, δίδαξε μαθήματα γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (2003, 2005, 2007) και διετέλεσε ερευνήτρια-επισκέπτρια στα Πανεπιστήμια Chicago, Stanford, Yale και στο Palo Alto Research Center της Καλιφόρνιας.
Μετά το πέρας των διδακτορικών της σπουδών, διατέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Γλωσσολογίας του Universiteit Utrecht (2007), στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ΤΜΣ με υποτροφία του ΙΚΥ (2008-2009) καθώς και στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας του Universität Stuttgart (2008-2010) με υποτροφία από τον Ολλανδική Οργάνωση Επιστημονικής Έρευνας (NWO/Rubicon grant). Επιπλέον, από το 2008 ως σήμερα έχει διδάξει μαθήματα γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Η έρευνά της επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα σχετικά με τη θεωρητική και συγκριτική μελέτη γλωσσών σε σημασιολογικό επίπεδο και εκτείνεται σε θέματα σχετικά με τη σύνταξη, τη πραγματολογία και τη γλωσσική κατάκτηση. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει στις σημασιολογικές και συντακτικές ιδιότητες των αοριστολογικών στοιχείων ελεύθερης επιλογής, στην άρνηση, στις ποσοδεικτικές εκφράσεις, στη τροπικότητα και στη ρηματική όψη. Στη διδακτορική της διατριβή Free choice in and out of context: semantics and distribution of French, Greek and English free choice items (2007, LOT, ISBN 978-90-78328-27-8) μελέτησε τη σημασία και τη προτασιακή κατανομή των στοιχείων ελεύθερης επιλογής διαγλωσσικά και πρότεινε ότι η προτασιακή τους κατανομή εξαρτάται από τη διάδραση μεταξύ των σημασιολογικών χαρακτηριστικών των στοιχείων αυτών και των σημασιο/πραγματολογικών ιδιοτήτων του προτασιακού περιβάλλοντος όπου εμφανίζονται. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Lingua, Langue française, Linguistics in the Netherlands, Sémanticlopédie), συλλογικούς τόμους (Διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική-Η Μεσόγειος χθες και σήμερα, Indéfinis et prédication, Utrecht Institute of Linguistics OTS Yearbook, Issues at the Semantics-Pragmatics interface) και τόμους πρακτικών συνεδρίων (TLS, MIT working papers in linguistics, Μελέτες για την ελληνική γλώσσα, Selected Papers on Theoretical and Applied Linguistics, Console). Έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους Utrecht Institute of Linguistics OTS Yearbook (2003) και Les termes de choix libre du français (Langue française, vol. 166, 2, 2010).
Από το 2010 ως σήμερα συμμετέχει ως εξωτερική ερευνήτρια στο ερευνητικό πρόγραμμα «Dire et laisser inférer: la quantification dans les langues naturelles» (Université Paris-Sorbonne) ενώ το 2013 συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πολυνησιωτικότητα» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Για το 2014 ήταν συντονίστρια της επιστημονικής μελέτης «Πριν σβήσει η φλόγα: καταγραφή της γεβανικής διαλέκτου» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση και υποβλήθηκε σε αυτό προς δημοσίευση.