Η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική δημιουργήθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Σωτήρη Ντάλη, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων – Διεθνούς Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που το 2019 γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του.
Η Ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία, η παγκοσμιοποίηση και τα μεγάλα ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας, αποτελούν τα βασικά επίπεδα της ερευνητικής δραστηριότητας της Μονάδας.
Διδάκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, αποτελούν τον βασικό πυρήνα συνεργατών της Μονάδας.
Εκδίδει την εξαμηνιαία επιθεώρηση «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος» (πρόσφατα κυκλοφόρησε το τεύχος 14, όπου δημοσιεύονται εργασίες και έρευνες τόσο των συνεργατών της Μονάδας αλλά και συμβολές ερευνητών από συνεργαζόμενα Ινστιτούτα και Εργαστήρια, όπως το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και το Κέντρο Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Μια δεύτερη δράση της Μονάδας είναι η διοργάνωση των ετήσιων σεμιναρίων για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και φέτος υλοποιείται ο τρίτος κύκλος. Στους προηγούμενους κύκλους έχουν δώσει διαλέξεις κορυφαίοι διπλωμάτες όπως οι Αριστείδης Αγαθοκλής, Παύλος Αποστολίδης, Μιχάλης Ατταλίδης, Βασίλης Κασκαρέλης, Δημήτρης Κούρκουλας, Γιώργος Σαββαϊδης και Θεόδωρος Σωτηρόπουλος και οι καθηγητές Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Θάνος Βερέμης. Οι διαλέξεις των δυο πρώτων κύκλων κυκλοφορούν ήδη σε έναν μικρό τόμο από τις εκδόσεις Παπαζήση.
————————————————————————–
Για τη Μονάδα Έρευνας είπαν:
«Η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, είναι ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος σύνδεσμος της Πανεπιστημιακής κοινότητας με τη κοινωνία, για τη διάχυση της γνώσης και την ανάπτυξη άποψης από τους πολίτες για τη θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο, την Ευρώπη, τον Κόσμο».
Καθηγήτρια ΚΑΤΕΡΙΝΑ Θ. ΦΡΑΝΤΖΗ
Πρόεδρος Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Διευθύντρια Εργαστηρίου Πληροφορικής, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Αιγαίου
«Στη Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών μελετάμε μεταξύ άλλων την εξωτερική δράση/πολιτική και την ΚΠΑΑ της ΕΕ ειδικά μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 με ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς επίσης και την εναρμόνιση τους σε θέματα άμυνας και ασφαλείας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΟΥΚΑΣ
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών