Συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (Πεκίνο) και με το Πανεπιστήμιο Henan (Keifeng)
Στο πλαίσιο προώθησης της στρατηγικής Διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αντιπροσωπεία του αποτελούμενη από την Πρυτάνισσα Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη και τον Καθηγητή Ιωάννη Λυριτζή, σε συνέχεια επίσημων ακαδημαϊκών προσκλήσεων, μετέβη στην Κίνα στο πλαίσιο συνεργασίας με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και με το Πανεπιστήμιο Henan στο Keifeng.
Κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, διευθυντές εργαστηρίων, ενώ εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχιζόμενης και διερευνώμενης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο και παρουσίασε αναλυτικά η Πρυτάνισσα. Ο Καθηγητής κ. Λυριτζής παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα αρχαιομαγνητισμού σε ελληνικά και κινεζικά κεραμικά έως και 5000 ετών, με μέθοδο χρονολόγησης που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στο εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο αυτό του κ. Λυριτζή αποτελεί την αφετηρία για την περαιτέρω επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία μετέβη στο Keifeng όπου κατά την επίσημη τελετή υποδοχής της από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Henan επισφραγίστηκε η θέληση και των δύο Ιδρυμάτων για διεύρυνση και εμβάθυνση της έως σήμερα σημαντικότατης συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Sino-Hellenic Project (https://www.huaxiahellas.com/), προϊόν πολυετούς συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων και δη των Καθηγητή Ι. Λυριτζή και Καθηγητή Changhong Miao. Έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (ΕΚΕΠ), και οι εργασίες του συνεδρίου 1ο Sino-Hellenic International Conference on Environment and Culture. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν Κινέζοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Henan στο Kaifeng (μια από τις 7 αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας), καθώς και από αλλά ΑΕΙ της Κίνας και του εξωτερικού (Fudan University, British Columbia University, Capital Norman University). H Πρυτάνισσα Καθηγήτρια Χ. Βιτσιλάκη παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην εναρκτήρια ομιλία των εγκαινίων, ενώ ακολούθησε ομιλία της στο συνέδριο με θέμα: «New forms of Education & Learning as vehicles for International dialogue and understanding», και ομιλία του κ. Ι. Λυριτζή με θέμα: «Archaeometry’s role to sustainability and development».
Συμφωνήθηκαν μεταξύ της Πρυτάνισσας και του Πρύτανη (Chancellor) του Πανεπιστημίου Henan Prof. Lu Keping η επέκταση του μνημονίου συνεργασίας και σε άλλους τομείς και επιστημονικά αντικείμενα στο πεδίο Science & Technology. Προς τούτο πολυμελής αντιπροσωπεία υπό τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας του Henan θα επισκεφθούν το φθινόπωρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, όπου και βρίσκεται η έδρα του Center of Yellow River Civilization .