Ο Γιάννης Σακκάς είναι καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου. Σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στα πανεπιστήμια του Lancaster και Hull της Αγγλίας. Τη διδακτορική του διατριβή για τον ελληνικό εμφύλιο επέβλεψαν οι διακεκριμένοι καθηγητές John Saville και E P. Thompson. Ειδικεύεται στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και σε θέματα γεωπολιτικής στο μεσογειακό-μεσανατολικό χώρο.

Είναι μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου του Κολεγίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια στις Βρυξέλλες και της Royal Historical Society στη Βρετανία. Συμμετέχει στις διεργασίες της Doctoral School των Βρυξελλών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Neapolis στην Κύπρο. Επίσης είναι υπεύθυνος των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και συμμετέχει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αξιολόγηση και επίβλεψη διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Την περίοδο 2020-22 ήταν τακτικό μέλος του ΔΟΑΤΑΠ.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος κειμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για την Αντίσταση, τον ελληνικό εμφύλιο, τους Άραβες, το Παλαιστινιακό και την πολιτική της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (Άραβες, Ισραήλ, Κυπριακό). Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων Erasmus.

Στα βιβλία/μονογραφίες του περιλαμβάνονται: 

  • Britain and the Greek Civil War, 1944-49. British Imperialism, Public Opinion and the Coming of the Cold War (Germany, Verlag, 2013).
  • Οι Δύο Όχθες της Μεσογείου. Από τη συγκρότηση των εθνών-κρατών στην ευρω-μεσογειακή συνεργασία, Bookstars, Αθήνα 2020, σ. 150.
  • Η Ελλάδα στη Μεσόγειο, 1950-2004. Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Διενέξεις (ηλεκτρ. βιβλίο), Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/5105 (2015).
  • Η Ελλάδα, το Κυπριακό και ο Αραβικός Κόσμος. Διπλωματία και Στρατηγική στη Μεσόγειο του Ψυχρού Πολέμου, 1947-74, Πατάκης, Αθήνα 2012 σ. 236.
  • Το Παλαιστινιακό. Μέρος Α΄: Ο Σιωνισμός, οι Άραβες και ο Διεθνής Παράγοντας, 1882-1948, Πατάκης, Αθήνα 2005, σ. 194.
  • Οι Άραβες στη Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή.  Ιστορία και Κοινωνία, Πατάκης, Αθήνα 2002, σ. 319.
  • Η ΕΑΜική Αντίσταση 1941-44. Μια Κριτική Προσέγγιση, Παπαζήσης, Αθήνα 1998, σ. 243.

Το 2018 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο Οι Πύλες των Οδών της Ημέρας και της Νύχτας από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Δείτε εδώ τη λίστα δημοσιεύσεων