Σεϊμένης Ιωάννης

Ο Καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το Πτυχίο του και το Διδακτορικό του. Βραβεύθηκε με το UNESCO Fellowship Award (1988) για τις διδακτορικές σπουδές του και συνέχισε την έρευνά του στην Πολωνία και την Ισπανία.

Διετέλεσε τρεις φορές Προσκεκλημένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Καταλανικών Σπουδών (IEC/CRM) στη Βαρκελώνη και Επισκέπτης Ερευνητής / Καθηγητής των Πανεπιστημίων N. Copernicus της Πολωνίας, L’ Aquila της Ιταλίας και των Πολυτεχνείων ETH της Ζυρίχης και UPC της Βαρκελώνης. Έχει διευθύνει δεκάδες διεθνή επιστημονικά έργα στην Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία και Γιουγκοσλαβία καθώς και τρία Διαπανεπιστημιακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής του ΝΑΤΟ Advanced Research Workshop (1993 – Torun, Poland) και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Advanced Study Institute (1995 – S’ Agaro, Spain), καθώς και Συντονιστής-Ανάδοχος του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου των Πανεπιστημίων της Γιουγκοσλαβίας (2002-2004).

Το διάστημα 2003-2006 είχε εκλεγεί Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης & Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διετέλεσε πέντε φορές Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνών Σχέσεων (2004-2011), Μέλος της Επιτροπής Ερευνών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης & Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2009 διετέλεσε συν-Διευθυντής του Εντατικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Managing the Challenges of Human Security on Europe’s Borders and Beyond” που συν-διοργάνωσαν οι Διπλωματικές Ακαδημίες Βιέννης και Μάλτας και το ΜΠΣ Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα διεξήχθη στη Βιέννη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Μεσογείου (PAM) τίμησε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη με το Βραβείο για το 2010 “Excellence in the Mediterranean”, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή του Μαρόκου, για τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του δραστηριότητες για τη συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών. Το Υπουργείο Παιδείας προσκάλεσε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη να παρουσιάσει την βράβευση αυτή στα πλαίσια του προγράμματος «Αριστεία» 2012, στον τομέα των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, και ιδιαίτερα κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σεϊμένης υπηρέτησε στην Πρεσβεία Χάγης.

Ο Καθηγητής Ι. Σεϊμένης συνεργάζεται με την Δ1 Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών & Διεθνών Εξειδικευμένων Οργανισμών & Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Αφοπλισμού, από το 2000. Έχει τοποθετηθεί στη θέση του Γραμματέα της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων της Ελληνικής Δημοκρατίας (διυπουργικού οργάνου οκτώ υπουργείων και υπηρεσιών – Νόμος 2991/2002), από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών από το 2003 ως σήμερα. Έχει εκλεγεί ομόφωνα εννέα φορές ως Μέλος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας (Commission for the Settlement of Disputes Related to Confidentiality) του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW – Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2013), από τη Σύνοδο των 193 Κρατών-Μελών του Οργανισμού στη Χάγη. Τον Μάϊο του 2015 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2020.

Τον Αύγουστο του 2015, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ). Τον Δεκέμβριο του 2022 τοποθετήθηκε εκ νέου Πρόεδρος & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου.

Την 7η Νοεμβρίου 2018 εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την τριετία 2018-2021. Την 3η Ιουνίου 2021 επανεξελέγη Κοσμήτορας για την τριετία 1.9.2021-31.8.2024.

Τον Ιανουάριο του 2021 επελέγη ως Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Μεσογειακής Ολοκλήρωσης (Center for Mediterranean Integration – CMI), από την Επιτροπή Εποπτείας του Οργανισμού που συγκροτείται από τις Κυβερνήσεις 10 Κρατών (Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισπανία, Τυνησία), την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Νότια Περιφέρεια της Γαλλίας και τον Δήμο της Μασσαλίας. Την 1η Ιουλίου 2021 το CMI εντάχθηκε στο United Nations Office for Project Services (UNOPS) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με αποφάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ορίστηκε Αντιπρύτανης με θητεία μέχρι 31.8.2026 (ΦΕΚ 742 τ.ΥΟΔΔ 27.7.23) και του μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες Οικονομικών (ΦΕΚ 5064 τ. Β’ 11.8.23).