Σεϊμένης ΙωάννηςΟ Καθηγητής Ιωάννης Σεϊμένης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το Πτυχίο του και το Διδακτορικό του. Βραβεύθηκε με το Βραβείο-Υποτροφία της UNESCO για το 1988 και συνέχισε τις ερευνητικές σπουδές του στην Πολωνία και την Ισπανία.

Διετέλεσε τρεις φορές Προσκεκλημένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Καταλανικών Σπουδών (IEC/CRM) στη Βαρκελώνη, και Επισκέπτης Ερευνητής / Καθηγητής των Πανεπιστημίων Ν. Κοπέρνικος της Πολωνίας, L’ Aquila της Ιταλίας και των Πολυτεχνείων ETH της Ζυρίχης και UPC της Βαρκελώνης. Έχει διευθύνει δεκάδες διεθνή επιστημονικά έργα στην Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία και Γιουγκοσλαβία καθώς και τρία Διαπανεπιστημιακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής Εργαστηρίου του ΝΑΤΟ στην Πολωνία (1993) και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ινστιτούτου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία (1995), καθώς και Συντονιστής-Ανάδοχος του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου των Πανεπιστημίων της Σερβίας (2002-2004).

Το διάστημα 2003-2006 είχε εκλεγεί Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης & Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διετέλεσε πέντε φορές Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνών Σχέσεων (2004-2011), Μέλος της Επιτροπής Ερευνών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης & Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2009 διετέλεσε συν-Διευθυντής του Εντατικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Managing the Challenges of Human Security on Europe’s Borders and Beyond” που συν-διοργάνωσαν οι Διπλωματικές Ακαδημίες Βιέννης και Μάλτας και το ΜΠΣ Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα διεξήχθη στη Βιέννη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Μεσογείου (PAM) τίμησε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη με το Βραβείο για το 2010 “Excellence in the Mediterranean”, σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή του Μαρόκου, για τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του δραστηριότητες για τη συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών. Το Υπουργείο Παιδείας προσκάλεσε τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη να παρουσιάσει την βράβευση αυτή στα πλαίσια του προγράμματος «Αριστεία» 2012, στον τομέα των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, και ιδιαίτερα κατά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σεϊμένης υπηρέτησε στην Πρεσβεία Χάγης.

Ο Καθηγητής Ι. Σεϊμένης συνεργάζεται με την Δ1 Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών & Διεθνών Εξειδικευμένων Οργανισμών & Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε θέματα Αφοπλισμού, από το 2000. Έχει τοποθετηθεί στη θέση του Γραμματέα της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων της Ελληνικής Δημοκρατίας (διυπουργικού οργάνου οκτώ υπουργείων και υπηρεσιών), από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών από το 2003 ως σήμερα. Έχει εκλεγεί ομόφωνα επτά φορές (2003-2005, 2005-2007, 2007-2009, 2011-2013, 2013-2015, 2015-2017, 2019-2021) ως Μέλος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας (Ανώτατου Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου) του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), από τη Σύνοδο των Κρατών-Μελών του Οργανισμού στη Χάγη. Κατά τα χρονικά διαστήματα 2009-2011 και 2017-2018 είχε εκλεγεί Μέλος της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων της Συνόδου των Κρατών-Μελών του Οργανισμού.

Τον Απρίλιο του 2015 εκπροσώπησε την Ελληνική Δημοκρατία στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πόλη Ieper του Βελγίου. Τον Μάϊο του 2015 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπιστευτικότητας του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Τον Ιούλιο του 2015, μετά από εκπαίδευση στο στρατόπεδο της Ελβετικής Ειρηνευτικής Δύναμης, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις απαιτήσεις συμμετοχής σε Διεθνή Δύναμη που επιχειρεί σε πολεμική ζώνη. Τον Αύγουστο του 2015, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τον Μάρτιο του 2017 το όνομα του Καθηγητή Ιωάννη Α. Σεϊμένη ανακοινώθηκε στον κατάλογο Ειδικών του Μηχανισμού Ερευνών του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την χρήση Χημικών, Βιολογικών & Τοξινικών Όπλων, σύμφωνα με το Ψήφισμα 42/37 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την 7η Νοεμβρίου 2018 εξελέγη Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την τριετία 2018-2021.