Ντάλης ΣωτήριοςΟ Σωτήρης Ντάλης είναι επίκουρος καθηγητής και διδάσκει διεθνείς σχέσεις -διεθνή πολιτική και ευρωπαϊκή ενοποίηση στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει τόσο στο Προπτυχιακό όσο και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΤΜΣ. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και εταίρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ). Διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου , στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012, διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Είναι διευθυντής της τετραμηνιαίας ακαδημαϊκής επιθεώρησης Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική . Διευθύνει επίσης τη σειρά «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (εκδόσεις Παπαζήση) όπου έχουν εκδοθεί περισσότεροι από εξήντα τίτλοι για τη διεθνή πολιτική και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Το 2013, δημιούργησε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου τη Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική στο πλαίσιο της οποίας εκδίδει την εξαμηνιαία έκδοση, «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος», όπου δημοσιεύονται επιλεγμένες εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών.

Πρόσφατο έργο του, το βιβλίο, Από τις Διεθνείς Σχέσεις στη Διεθνή Πολιτική, εκδόσεις Παπαζήση, Δεκέμβριος 2015.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα βιβλία : Η ΕΕ και η πολυμερής διαχείριση της παγκοσμιοποίησης, εκδόσεις Παπαζήση, Δ’έκδοση 2015. Η Μεσόγειος, η Ελλάδα και ο Κόσμος (Συνεπιμέλεια με Κ.Μαγκλιβέρα και Ι.Σακκά), Παπαζήσης 2014. Από την ένταξη στην κρίση. Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση: 1981-2011 (επιμέλεια), Παπαζήσης 2012. Από τον Μπους στον Ομπάμα. Η διεθνής Πολιτική σε έναν κόσμο που αλλάζει (επιμέλεια), Παπαζήσης 2010. Οι διατλαντικές σχέσεις. Συνεργασία ή ανταγωνισμός (επιμέλεια), Παπαζήσης 2004, Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας σε Σταυροδρόμι (Συνεπιμέλεια με Π.Τσάκωνα), Ι.Σιδέρης 2004. Η Γιουγκοσλαβία στη μετα-Μιλόσεβιτς εποχή, Ι.Σιδέρης 2002. Προκλήσεις και προοπτικές. Η διεθνής πολιτική σε μια αβέβαιη μεταβατική περίοδο, Παπαζήσης 2002. Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Ελληνικά Γράμματα 1999. Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Εθνοκεντρισμός ή Ευρωκεντρισμός (με Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997.